BOKA

Nyheter

Ratti och L’Avventura, en vinhistoria

Den 27:e januari är det dags för en, för oss, efterlängtad vinmakarmiddag med vinfamiljen Ratti. Ratti är inte bara ett vin vi erbjuder på restaurangen, utan har en personlig historia med L’Avventura. Karl Ljung, krögaren bakom restaurangen har besökt deras vingård och villa Pattono i Piemonte och kunde dela med sig av Rattis historia, något vi gärna delar med er.

Ratti som vin presenterar oss väldigt bra. Det är välgjorda viner och en stor upplevelse för bra pengar”, säger Karl Ljung.

Familjen Ratti har betytt en hel del för vin i Italien, framförallt för Barolo-regionen i Piemonte. Renato Ratti föds år 1934 i La Morra, Piemonte. En Renato Ratti väljer att lägga år på vad som då kallades den Enologiska skolan i Alba och går emot sin familjs tidigare tradition inom medicin. Enologi är studerandet av viner och vindruvor, att vara enologist är alltså att vara specialist på vetenskapen och de tekniska aspekterna av vinmakeri. Idag är skolan The Enoteca Regionale del Barbaresco, institutet som kartlägger och sätter kvalitetsstämpeln Barbaresco på viner. 

 “Ratti har ju en väldigt intressant historia och en riktigt bra produkt, det är sånt vi gillar att jobba med på restaurangen. Till exempel var det ju sonen som har vingården nu, farfar som satte Barola i relief och instiftade den flaskan. De var helt blanka innan och den sortens flaska har idag kultstatus.” säger Karl. 

Han börjar sedan producera vermouth som ansvarig på Cinzano, där fick han tillfälle att resa till diverse vinregioner i södra Europa. Under dessa resor var det en region som särskilt intresserade herr Ratti, Bourgogne. I Bourgogneregionen fick han upp ögonen för fransmännens olika “Crus”, alltså beteckningar på enskilda vingårdar eller grupper av vingårdar.

 Detta existerade inte i Baroloregionen, och Renato såg en öppning. Pigg på inspiration återvänder Renato till Piemonte år 1965 och etablerar sin första vingård, dedikerad till produktionen av Barolo.

Han spenderar sedan de nästkommande årtiondena med att samla och kartlägga olika geografiska lägen i Langhe, och klassificera upp dem likt de gjorde i Bourgogne. Under 70-talet har Ratti lyckats samla Marcenasco, Conca, Rocche samt Colombé-vingårdarna, just de vingårdarna är kopplade till Villa Pattono, där Karl gjorde sitt besök. 

Piemonte och Villa Pattono riktigt härligt, det skulle vara toppen att ordna sånt här med våra gäster. Ha resor med restaurangen där man kan åka med oss för att njuta av de regioner som skapar L’Avventura, “ berättar Karl.

Idag är det Pietro, Renatos son, som har hand om vingårdarna. Han tog vid en ung ålder över familjens vingård efter att Renato tragiskt gick bort 1988. År 2004 lät Pietro uppföra ett nytt, toppmodernt vineri som kombinerar avancerad vinmakningsteknik med en miljövänlig inriktning. Han har sedan dess ägnat sig åt att ständigt utveckla vinerna, med målet att framhäva deras finess och elegans. 

Barolo är nu ett av Piemontes mest respekterade viner och den 27:e januari får vi följa med på en resa genom Piemonte som vinregion, ledd av Maya Samuelsson och Mikael Monteil, Vinovativas VD och medgrundare. Tillsammans delar de med sig av spännande insikter om vinerna och fortsätter troligen historien om Ratti.

LÄS MER

NYHETSBREV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att hålla
dig uppdaterad med händelser och rolig info!
newsletter